Рецепти
Чоколадни портокал-коцки
Одличен спој на чоколадо со свеж сок од портокал за неодоливо уживање
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Шеќер во прав(400 Грама)
Какао(50 Грама)
Сок од портокал(2 Децилитри)
Масло(2,5 Децилитри)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Јајце(6 )
Мармалад од кајсии(за премачкување на колачот )
Црно чоколадо(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Јајцата се матат со шеќерот во прав и со ванилиниот шеќер. Потоа се додаваат 2 дл исцеден сок од портокал, ренданата кора од портокалите и уште 2 дл газиран сок од портокал (по избор) па се мати.
- Се додава маслото и уште малку се мати, а на крај се додава брашното помешано со какао и со прашак за печиво, па полека се промешува за да не останат грутки.
- Тепсијата се подмачкува и се посипува со брашно, па се истура приготвената смеса. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 25 минути.
- Готовиот колач се вади од рерна, се остава да се подолади, се боцка со чепкалка и се премачкува со мармалад од кајсии. Се чека мармаладот малку да впие, па се нанесува уште еден слој.
- Чоколадото се топи со 2 лажици масло и се прелева врз колачот. Се чека да се стврдне глазурата, а потоа колачот се сече на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во