Рецепти
Чорба од крап
Свежа чорба од крап и зеленчук за одличен ручек. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Крап(1,5 Килограм)
Пашканат(2 поголеми )
Морков(3 поголеми )
Целер(1 поголем корен )
Лук(1 Главица)
Ореви(200 Грама)
Вода(3,5 литри или повеќе )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пашканатот и целерот се сечкаат на коцкички, а морковот на кругови, па се ставаат во тенџере со малку масло да се пропржат.
- Откако ќе се испржат, се прелеваат со врела вода и се оставаат да се варат додека омекнат.
- Во друго тенџере се вари крапот (претходно исечен на поголеми парчиња).
- Откако ќе се свари крапот, се чисти од коските, се сече на помали парчиња и се додава кај зеленчукот заедно да се поваат околу 10 минути.
- Во меѓувреме, лукот се толчи во аван заедно со оревите и му се додава малку вода за да не биде суво.
- Откако чорбата ќе се свари, се додаваат зачините, солта и лукот со оревите и се меша.
- На крајот се додава магдоносот и се закиселува по вкус со лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во