Рецепти
Чорба од крап Ана Ѓорова

Свежа чорба од крап и зеленчук за одличен ручек. На здравје!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(1,5 Килограм)

Пашканат(2 поголеми )

Морков(3 поголеми )

Целер(1 поголем корен )

Лук(1 Главица)

Ореви(200 Грама)

Вода(3,5 литри или повеќе )

Вегета

Масло

Сол

Бибер

Лимон

Магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пашканатот и целерот се сечкаат на коцкички, а морковот на кругови, па се ставаат во тенџере со малку масло да се пропржат.
  2. Откако ќе се испржат, се прелеваат со врела вода и се оставаат да се варат додека омекнат.
  3. Во друго тенџере се вари крапот (претходно исечен на поголеми парчиња).
  4. Откако ќе се свари крапот, се чисти од коските, се сече на помали парчиња и се додава кај зеленчукот заедно да се поваат околу 10 минути.
  5. Во меѓувреме, лукот се толчи во аван заедно со оревите и му се додава малку вода за да не биде суво.
  6. Откако чорбата ќе се свари, се додаваат зачините, солта и лукот со оревите и се меша.
  7. На крајот се додава магдоносот и се закиселува по вкус со лимон.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: