Рецепти
Чорба од праз и ориз (посно)
Посно и вкусно јадење од ориз и праз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праз(1 страк )
Доматен сос(100 Милилитри)
Ориз(60 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Празот го сечкаме, но не премногу ситно. Се пржи додека убаво да омекне и да испари водата.
- Ги додаваме сосот од домати, мешаниот зачин, солта и биберот.
- На крај го додаваме и оризот и убаво ја промешуваме смесата.
- Се додава вода колку да се покрие смесата и се става во рерна да се пече.
- Количината на водата и времето на печењето зависат од тоа колку сакате да ви биде сува манџата, да биде посува или посочна.
- По желба може да се додадат сечкани суви пиперки или со оваа смеса може да се наполнат црвени пиперки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во