Рецепти
Чорба од цвекло и ѓумбир
Интересна идеја за како да го подготвите цвеклото во вкусна чорба со комбинација од ѓумбир
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Цвекло(3 )
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Бистра зеленчукова супа(500 Милилитри)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
Вода(500 Милилитар)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Ѓумбир во прав(1 Кафена лажица)
Нискомаслена павлака(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Излупете го цвеклото и исечкајте го на коцкички.
- На загреано маслиново масло во тенџере пропржете го неколку минути, па додајте го кромидот, лукот и ѓумбирот.
- Промешајте и пржете неколку минути и зачинете со сол и бибер.
- Налејте му половина литар вода и половина литар супа од зеленчук, покријте го тенџерето и варете 20 минути додека цвеклото не е готово.
- Кога ќе биде сварено цвеклото, тргнете го од шпорет, изблендирајте го и вратете го да проврие уште неколку минути.
- Послужете го топло со една лажица павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во