Рецепти
Чорба со блитва и кисела павлака
Лесна и освежителна чорба за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Блитва(1 врзоп исчистена )
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Гриз(40 Грама)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Ким(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Кромидот пржете го во тенџере со загреано масло на оган.
- Откако ќе омекне, додајте го ренданиот морков и сечканите листови блитва.
- Зачинете со сол, бибер, вегета и ким, па додајте го гризот.
- Додајте 800 мл вода и промешајте, па откако гризот ќе се свари, тргнете го тенџерето од оган.
- Киселата павлака размешајте ја со 70 мл вода и со непрекинато мешање додавајте ја во тенџерето и сервирајте ја веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во