Рецепти
Чорба со шампињони и кисела павлака Ана Ѓорова

Брза и лесна чорба за одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свежи шампињони(500 Грама)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Брашно(50 Грама)

Компир(2 )

Лимон(1/2 )

Кромид(1 Главица)

Млеко(300 Милилитри)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

9За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Кромидот се пржи во тенџере на оган.
  2. Откако ќе омекне, се зачинува со сол и бибер, па се додаваат компирите (лупени) исечени на мали коцки и шампињоните на листови.
  3. Откако течноста ќе испари, се додава брашното и се меша со лажица додека да се испржи, но се внимава да не потемне.
  4. Се додаваат 400 мл вода и млекото.
  5. Киселата павлака се меша со 1/2 цеден лимон, па откако компирите ќе се сварат, се додаваат 2 црпалки од чорбата во садот со павлаката и се меша.
  6. Размешаната павлака се додава во тенџерето на оган и се промешува, па чорбата за кратко се сервира.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: