Рецепти
Чорба со шампињони и кисела павлака
Брза и лесна чорба за одлично предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(500 Грама)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Брашно(50 Грама)
Компир(2 )
Лимон(1/2 )
Кромид(1 Главица)
Млеко(300 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
9За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Кромидот се пржи во тенџере на оган.
- Откако ќе омекне, се зачинува со сол и бибер, па се додаваат компирите (лупени) исечени на мали коцки и шампињоните на листови.
- Откако течноста ќе испари, се додава брашното и се меша со лажица додека да се испржи, но се внимава да не потемне.
- Се додаваат 400 мл вода и млекото.
- Киселата павлака се меша со 1/2 цеден лимон, па откако компирите ќе се сварат, се додаваат 2 црпалки од чорбата во садот со павлаката и се меша.
- Размешаната павлака се додава во тенџерето на оган и се промешува, па чорбата за кратко се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во