Рецепти
Чорба со спанаќ и со јунешко
Вкусна чорба за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(500 Грама)
Јунешко мелено месо(300 Грама)
Ориз(100 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Морков(1 )
Јајце(1 )
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во зовриена вода додајте го исечканиот спанаќ, оризот и меленото јунешко месо.
- На малку масло продинстајте го ситно исечканиот кромид и лукот, морковот, па додајте една лажица брашно и црвен пипер. Постојано мешајте додека состојките се соединат.
- Состојките во тенџерето динстајте ги на тивок оган додека да се свари оризот, па додајте ја приготвената запршка.
- Чорбата оставете ја да проврие, зачинете ја со вегета и варете уште 10-тина минути.
- Пред крајот на варењето додајте едно изматено јајце.
- Чорбата служете ја со кисело млеко или со јогурт.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во