Рецепти
Домашен сладолед на стапче од праски
Домашен сладолед од праски и кокосово млеко – вистинско освежување во топлите летни денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кокосово млеко(830 Милилитри)
Јаворов сируп(1/3 Чаша)
Кокосови снегулки(1/2 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Супена лажица)
Праска(2 )
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Праските исечете ги на мали парчиња.
- Измешајте ги сите состојки (освен праските) во сад или изблендирајте ги.
- Пластични чашки или калапчиња за сладолед наполнете ги малку повеќе од половина со смесата и одозгора наредете ги исечканите праски, па потоа доставете ја смесата од кокос и убаво распоредете.
- Ставете мали лажички во чашките доколку немате стапчиња за сладолед.
- Чашките ставете ги во замрзнувач околу 6 часа или оставете ги да отстојат преку ноќ.
- Кога ќе бидат убаво замрзнати, ставете ги чашките под топол млаз вода за полесно да го извадите сладоледот и уживајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во