Рецепти
Домашна ресана торта
Лесна и освежителна торта која е одличен спој на портокал и чоколадо
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(за тестото 6 )
Шеќер(за тестото 24 Супени лажици)
Брашно(за тестото 24 Супени лажици)
Млеко(за тестото 24 Супени лажици)
Масло(за тестото 24 Супени лажици)
Прашок за печиво(за тестото 1 Пакување)
Вода(за филот 300 Милилитри)
Шеќер(за филот 300 Грама)
Ванилин шеќер(за филот 1 Пакување)
Портокал(за филот 2 замрзнати )
Црно чоколадо(200 Грама)
Вода(4 Кафени лажици)
Масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Јајцата убаво се матат со шеќерот, па се додават преостанатите состојки за тестото. Се обложува голем четвртаст плех со хартија за печење и се пече на 200 степени. Се остава да се излади и се сечат краевите од кората.
- Потоа се подготвува филот. Се рендаат замрзнатите портокали на најситната страна на рендето. Во тенџере се става водата и шеќерот и се додаваат ренданите портокали (2-3 минути).
- Во смесата за фил се дробат и додаваат краевите од кората. Се промешува и се трга од оганот. Се филува ладната кора од топол фил.
- Најпосле се топи чоколадата со водата и маслото и се става глазурата.
- Колачот се сече на коцки и се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во