Рецепти
Домашна ресана торта Ана Ристеска

Лесна и освежителна торта која е одличен спој на портокал и чоколадо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(за тестото 6 )

Шеќер(за тестото 24 Супени лажици)

Брашно(за тестото 24 Супени лажици)

Млеко(за тестото 24 Супени лажици)

Масло(за тестото 24 Супени лажици)

Прашок за печиво(за тестото 1 Пакување)

Вода(за филот 300 Милилитри)

Шеќер(за филот 300 Грама)

Ванилин шеќер(за филот 1 Пакување)

Портокал(за филот 2 замрзнати )

Црно чоколадо(200 Грама)

Вода(4 Кафени лажици)

Масло(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Јајцата убаво се матат со шеќерот, па се додават преостанатите состојки за тестото. Се обложува голем четвртаст плех со хартија за печење и се пече на 200 степени. Се остава да се излади и се сечат краевите од кората.
  2. Потоа се подготвува филот. Се рендаат замрзнатите портокали на најситната страна на рендето. Во тенџере се става водата и шеќерот и се додаваат ренданите портокали (2-3 минути).
  3. Во смесата за фил се дробат и додаваат краевите од кората. Се промешува и се трга од оганот. Се филува ладната кора од топол фил.
  4. Најпосле се топи чоколадата со водата и маслото и се става глазурата.
  5. Колачот се сече на коцки и се служи.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: