Рецепти
Домашна ресана торта Ана Ристеска

Лесна и освежителна торта која е одличен спој на портокал и чоколадо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(за тестото 6 )

Шеќер(за тестото 24 Супени лажици)

Брашно(за тестото 24 Супени лажици)

Млеко(за тестото 24 Супени лажици)

Масло(за тестото 24 Супени лажици)

Прашок за печиво(за тестото 1 Пакување)

Вода(за филот 300 Милилитри)

Шеќер(за филот 300 Грама)

Ванилин шеќер(за филот 1 Пакување)

Портокал(за филот 2 замрзнати )

Црно чоколадо(200 Грама)

Вода(4 Кафени лажици)

Масло(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Јајцата убаво се матат со шеќерот, па се додават преостанатите состојки за тестото. Се обложува голем четвртаст плех со хартија за печење и се пече на 200 степени. Се остава да се излади и се сечат краевите од кората.
  2. Потоа се подготвува филот. Се рендаат замрзнатите портокали на најситната страна на рендето. Во тенџере се става водата и шеќерот и се додаваат ренданите портокали (2-3 минути).
  3. Во смесата за фил се дробат и додаваат краевите од кората. Се промешува и се трга од оганот. Се филува ладната кора од топол фил.
  4. Најпосле се топи чоколадата со водата и маслото и се става глазурата.
  5. Колачот се сече на коцки и се служи.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: