Рецепти
Еклери со чоколаден крем
Добро познатиот десерт на малку поинаков начин со вкусен чоколаден крем
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(200 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
Брашно(200 Грама)
Јајце(4 )
Млеко(600 Милилитри)
Шеќер(4 Супени лажици)
Нишесте (пченкарен скроб)(4 Супени лажици)
Брашно(2 Супени лажици)
Црно чоколадо(2 чоколади )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Во едно тенџере се ставаат водата и маслото да зовријат, па се додава брашното и постојано се меша со лажица.
- Тенџерето се трга на страна и откако ќе се излади, се додаваат 3 јајца едно по едно.
- Со лажица се зема од смесата и се ставаат топчиња во плех па се печат на 250 степени, околу 30 минути.
- Се вари млекото во еден сад, а во друг сад во малку ладно млеко се мешаат нишестето и брашното, па постепено се додаваат со постојано мешање во зовриеното млеко.
- Во овој крем се додава и една жолчка, како и двете чоколади за готвење, се меша.
- Испечените топчиња се сечат на половина и со готварски шприц се полнат со кремот.
- Одозгора се декорираат со растопено чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во
Убaви еклери