Рецепти
Феферонки Ана Ѓорова

Зимница за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Чили пиперка(1 Килограм)

Морков(1/2 Килограм)

Магдонос(1 Китка)

Лук(1 Главица)

Масло(по 1 чаша во секоја тегла )

Оцет

Сол(по желба )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Феферонките измијте ги и засечете им ги дршките и врвчињата.
  2. Потпечете ги малку на оган, извадете ги и веднаш ставајте ги во длабок сад со оцет. Провалкајте ги и извадете ги во сад настрана.
  3. Морковите сварете ги и исечете ги на тркала, а магдоносот и лукот исечкајте ги.
  4. По желба, рецете ги феферонките во мали или големи тегли по овој редослед: ред феферонки, ред морков, па магдонос и лук. Повторете ја постапката додека не се потрошат состојките.
  5. Одозгора во секоја тегла налијте по 1 чаша масло и разблажен оцет во кој ќе ставите сол по вкус.
  6. Теглите заврзете ги убаво и оставете ги со останатата зимница на темно и ладно место.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: