Рецепти
Феферонки
Зимница за љубителите на пикантниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Чили пиперка(1 Килограм)
Морков(1/2 Килограм)
Магдонос(1 Китка)
Лук(1 Главица)
Масло(по 1 чаша во секоја тегла )
Сол(по желба )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Феферонките измијте ги и засечете им ги дршките и врвчињата.
- Потпечете ги малку на оган, извадете ги и веднаш ставајте ги во длабок сад со оцет. Провалкајте ги и извадете ги во сад настрана.
- Морковите сварете ги и исечете ги на тркала, а магдоносот и лукот исечкајте ги.
- По желба, рецете ги феферонките во мали или големи тегли по овој редослед: ред феферонки, ред морков, па магдонос и лук. Повторете ја постапката додека не се потрошат состојките.
- Одозгора во секоја тегла налијте по 1 чаша масло и разблажен оцет во кој ќе ставите сол по вкус.
- Теглите заврзете ги убаво и оставете ги со останатата зимница на темно и ладно место.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во