Рецепти
Феферонки Ана Ѓорова

Зимница за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Чили пиперка(1 Килограм)

Морков(1/2 Килограм)

Магдонос(1 Китка)

Лук(1 Главица)

Масло(по 1 чаша во секоја тегла )

Оцет

Сол(по желба )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Феферонките измијте ги и засечете им ги дршките и врвчињата.
  2. Потпечете ги малку на оган, извадете ги и веднаш ставајте ги во длабок сад со оцет. Провалкајте ги и извадете ги во сад настрана.
  3. Морковите сварете ги и исечете ги на тркала, а магдоносот и лукот исечкајте ги.
  4. По желба, рецете ги феферонките во мали или големи тегли по овој редослед: ред феферонки, ред морков, па магдонос и лук. Повторете ја постапката додека не се потрошат состојките.
  5. Одозгора во секоја тегла налијте по 1 чаша масло и разблажен оцет во кој ќе ставите сол по вкус.
  6. Теглите заврзете ги убаво и оставете ги со останатата зимница на темно и ладно место.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: