Рецепти
Феферонки Ана Ѓорова

Зимница за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Чили пиперка(1 Килограм)

Морков(1/2 Килограм)

Магдонос(1 Китка)

Лук(1 Главица)

Масло(по 1 чаша во секоја тегла )

Оцет

Сол(по желба )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Феферонките измијте ги и засечете им ги дршките и врвчињата.
  2. Потпечете ги малку на оган, извадете ги и веднаш ставајте ги во длабок сад со оцет. Провалкајте ги и извадете ги во сад настрана.
  3. Морковите сварете ги и исечете ги на тркала, а магдоносот и лукот исечкајте ги.
  4. По желба, рецете ги феферонките во мали или големи тегли по овој редослед: ред феферонки, ред морков, па магдонос и лук. Повторете ја постапката додека не се потрошат состојките.
  5. Одозгора во секоја тегла налијте по 1 чаша масло и разблажен оцет во кој ќе ставите сол по вкус.
  6. Теглите заврзете ги убаво и оставете ги со останатата зимница на темно и ладно место.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: