Рецепти
Филувани обланди (посно)
Вкусен, едноставен, посен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(15 Супени лажици)
Шеќер(13 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Маргарин(1/2 )
Мелени ореви(100 Грама)
Мелени бисквити(200 Грама)
Посно црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути + неколку часа да отстои
- Во тенџере на оган се става водата, шеќерот, ванилиниот шеќер, маргаринот, мелените ореви и мелените бисквити.
- Од оваа смеса 1/3 се става на страна и додека е топла и се додава чоколадо за готвење.
- Една обланда се сече на 4 ленти по должина.
- Првата лента од крупната страна се филува со бел фил.
- Втората лента од крупната страна се филува со црн фил.
- Третата лента со бел фил.
- Четвртата лента се става над последниот ред од филот, со поситната страна одозгора.
- Вака филуваната обланда се замотува со алуминиумска фолија и над неа се поставува нешто тешко за да се спои неколку часа. Се прелива со глазура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во