Италијанско печиво што е крцкаво однадвор, а меко одвнатре и е одлично предјадење со кашкавал, сирење или салами
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минутиБрашно(300 Грама)
Вода(175 Милилитри)
Квасец(15 Грама)
Маслиново масло(20 Милилитри)
Мед(1 Кафена лажица)
Сол(7 Грама)
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3-4 часа за тестото
- Во подлабок сад ставете 175 мл вода, солта, медот и маслото. Додајте половина од количината на брашно и замесете хомогена смеса.
- Потоа додајте го квасецот (претходно растопен со малку вода) и мешајте. Додајте го останатот дел од брашното и замесете меко тесто.
- Тестото формирајте го во топка и ставете ја во набрашнет сад покриена со крпа, па оставете да отстои 15 минути.
- Потоа расукајте го на набрашнета површина како четириаголник и превиткајте го од краевите кон средината. Притиснете го со сукало и повторете ја постапката со превиткување на краевите повторно.
5. Оставете го тестото во форма на топка да одмори уште 2 часа врз намастен плех, покриено со крпа.
6. Тестото потоа растегнете го со дланките врз намастен плех додека го покрие плехот целосно. Не го сукајте, тегнете го со рацете и со дланките направете длабнатини во тестото.
7. Оставете го да стасува уште 30 минути.
8. Во сад измешајте 75 мл вода, 30 мл маслиново масло и сол. Прелијте ја фокачата и печете ја 15 минути на 230 степени (во рерна претходно загреана).