Рецепти
Фокача џеновезе Ана Ѓорова

Италијанско печиво што е крцкаво однадвор, а меко одвнатре и е одлично предјадење со кашкавал, сирење или салами

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Вода(175 Милилитри)

Квасец(15 Грама)

Маслиново масло(20 Милилитри)

Мед(1 Кафена лажица)

Сол(7 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3-4 часа за тестото

  1. Во подлабок сад ставете 175 мл вода, солта, медот и маслото. Додајте половина од количината на брашно и замесете хомогена смеса.
  2. Потоа додајте го квасецот (претходно растопен со малку вода) и мешајте. Додајте го останатот дел од брашното и замесете меко тесто.
  3. Тестото формирајте го во топка и ставете ја во набрашнет сад покриена со крпа, па оставете да отстои 15 минути.
  4. Потоа расукајте го на набрашнета површина како четириаголник и превиткајте го од краевите кон средината. Притиснете го со сукало и повторете ја постапката со превиткување на краевите повторно.

01

5. Оставете го тестото во форма на топка да одмори уште 2 часа врз намастен плех, покриено со крпа.

6. Тестото потоа растегнете го со дланките врз намастен плех додека го покрие плехот целосно. Не го сукајте, тегнете го со рацете и со дланките направете длабнатини во тестото.

01

7. Оставете го да стасува уште 30 минути.

8. Во сад измешајте 75 мл вода, 30 мл маслиново масло и сол. Прелијте ја фокачата и печете ја 15 минути на 230 степени (во рерна претходно загреана).

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: