Рецепти
Фокача џеновезе Ана Ѓорова

Италијанско печиво што е крцкаво однадвор, а меко одвнатре и е одлично предјадење со кашкавал, сирење или салами

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Вода(175 Милилитри)

Квасец(15 Грама)

Маслиново масло(20 Милилитри)

Мед(1 Кафена лажица)

Сол(7 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3-4 часа за тестото

  1. Во подлабок сад ставете 175 мл вода, солта, медот и маслото. Додајте половина од количината на брашно и замесете хомогена смеса.
  2. Потоа додајте го квасецот (претходно растопен со малку вода) и мешајте. Додајте го останатот дел од брашното и замесете меко тесто.
  3. Тестото формирајте го во топка и ставете ја во набрашнет сад покриена со крпа, па оставете да отстои 15 минути.
  4. Потоа расукајте го на набрашнета површина како четириаголник и превиткајте го од краевите кон средината. Притиснете го со сукало и повторете ја постапката со превиткување на краевите повторно.

01

5. Оставете го тестото во форма на топка да одмори уште 2 часа врз намастен плех, покриено со крпа.

6. Тестото потоа растегнете го со дланките врз намастен плех додека го покрие плехот целосно. Не го сукајте, тегнете го со рацете и со дланките направете длабнатини во тестото.

01

7. Оставете го да стасува уште 30 минути.

8. Во сад измешајте 75 мл вода, 30 мл маслиново масло и сол. Прелијте ја фокачата и печете ја 15 минути на 230 степени (во рерна претходно загреана).

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: