Рецепти
Француска пита со кромид
Француски специјалитет за вкусно предјадење со салата по избор
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 грама (за тестото) )
Путер(омекнат 125 грама (за тестото) )
Сол(прстофат (за тестото) )
Јајце(1 (за тестото) )
Вода(2 лажици (за тестото) )
Кромид(1 килограм (за филот) )
Путер(100 грама (за филот) )
Брашно(60 грама (за филот) )
Млеко(3 децилитри (за филот) )
Морско оревче((за филот) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
Тесто
- Измешајте ги брашното со прстофат сол во подлабок сад и направете длабнатина во средината.
- Додајте 1 матено јајце и 2 лажици вода, па измешајте.
- Додајте 125 г путер, претходно оставен да омекне на собна температура и исечен на коцки, па замесете тесто.
- Тестото оформете го во топка и оставете го да отстои 1 час.
Фил
- Кромидот излупете го и ситно исечкајте го.
- Ставете го во тава на оган со 100 г путер, покријте со капак и пржете на тивко околу 10 минути.
- Потоа посипете во тавата 60 г брашно, измешајте добро, па додајте го млекото. Зачинете со морско оревче, сол и бибер и пржете уште 5 минути на тивко.
Финална постапка
- Намастете го калапот за пита.
- Извадете го тестото од фрижидер и убаво распоредете го во намастениот калап со тоа што краевите ќе бидат свиткани навнатре.
- Потоа филувајте ја питата со филот од кромид и печете ја 30 минути во загреана рерна на 220°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во