Рецепти
Француска пита со кромид Ана Ѓорова

Француски специјалитет за вкусно предјадење со салата по избор

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 грама (за тестото) )

Путер(омекнат 125 грама (за тестото) )

Сол(прстофат (за тестото) )

Јајце(1 (за тестото) )

Вода(2 лажици (за тестото) )

Кромид(1 килограм (за филот) )

Путер(100 грама (за филот) )

Брашно(60 грама (за филот) )

Млеко(3 децилитри (за филот) )

Морско оревче((за филот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

Тесто

  1. Измешајте ги брашното со прстофат сол во подлабок сад и направете длабнатина во средината.
  2. Додајте 1 матено јајце и 2 лажици вода, па измешајте.
  3. Додајте 125 г путер, претходно оставен да омекне на собна температура и исечен на коцки, па замесете тесто.
  4. Тестото оформете го во топка и оставете го да отстои 1 час.

Фил

  1. Кромидот излупете го и ситно исечкајте го.
  2. Ставете го во тава на оган со 100 г путер, покријте со капак и пржете на тивко околу 10 минути.
  3. Потоа посипете во тавата 60 г брашно, измешајте добро, па додајте го млекото. Зачинете со морско оревче, сол и бибер и пржете уште 5 минути на тивко.

Финална постапка

  1. Намастете го калапот за пита.
  2. Извадете го тестото од фрижидер и убаво распоредете го во намастениот калап со тоа што краевите ќе бидат свиткани навнатре.
  3. Потоа филувајте ја питата со филот од кромид и печете ја 30 минути во загреана рерна на 220°C.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: