Рецепти
Француска пита со пиперки Ана Ѓорова

Вкусна домашна пита од француската кујна со фил од пиперки, сланина и кашкавал

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(по потреба (за тестото) )

Путер(50 грама (за тестото) )

Прашок за печиво(1 (за тестото) )

Брашно(300 грама (за тестото) )

Јајце(1 (за тестото) )

Гауда кашкавал(200 грама (за филот) )

Сланина(150 грама (за филот) )

Жолта пиперка(1 (за филот) )

Црвена пиперка(1 (за филот) )

Кисела павлака(1 (за филот) )

Јајце(2 (за филот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Од состојките за тесто се замесува тестото, се завиткува во проѕирна фолија и се остава 1 час да отстои на ладно.
  2. Сланината се сечка на помали коцки, се пропржува и се исцедува маснотијата.
  3. Пиперката се сечка ситно или на ленти, а кашкавалот се ренда на крупно ренде (50 г се оставаат настрана).
  4. Павлаката, пиперката, сланината и кашкавалот се додаваат во изматените јајца и добро се меша.
  5. Се сука тестото и се става во тркалезна тепсија, така што краевите да ѕиркаат нагоре.
  6. Врз тестото се распоредува приготвениот фил, а врз него се рендаат одвоените 50 г кашкавал.
  7. Питата се пече на 200 степени околу 30 минути додека да добие златна боја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: