Рецепти
Француска пита со пиперки
Вкусна домашна пита од француската кујна со фил од пиперки, сланина и кашкавал
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(по потреба (за тестото) )
Путер(50 грама (за тестото) )
Прашок за печиво(1 (за тестото) )
Брашно(300 грама (за тестото) )
Јајце(1 (за тестото) )
Гауда кашкавал(200 грама (за филот) )
Сланина(150 грама (за филот) )
Жолта пиперка(1 (за филот) )
Црвена пиперка(1 (за филот) )
Кисела павлака(1 (за филот) )
Јајце(2 (за филот) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Од состојките за тесто се замесува тестото, се завиткува во проѕирна фолија и се остава 1 час да отстои на ладно.
- Сланината се сечка на помали коцки, се пропржува и се исцедува маснотијата.
- Пиперката се сечка ситно или на ленти, а кашкавалот се ренда на крупно ренде (50 г се оставаат настрана).
- Павлаката, пиперката, сланината и кашкавалот се додаваат во изматените јајца и добро се меша.
- Се сука тестото и се става во тркалезна тепсија, така што краевите да ѕиркаат нагоре.
- Врз тестото се распоредува приготвениот фил, а врз него се рендаат одвоените 50 г кашкавал.
- Питата се пече на 200 степени околу 30 минути додека да добие златна боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во