Рецепти

Француски мадлени
Мали колачиња во форма на школки што одлично одат со шолја чај или кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(2 големи )
Шеќер(2/3 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Рендана кора од лимон(1/2 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Брашно(1 Чаша)
Несолен путер(10 лажици растопен )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Загрејте ја рерната на 190°C.
- Намастете и набрашнете го калапот за колачи во форма на школки.
- Со миксер изматете ги јајцата и шеќерот. Потоа додајте ја ванилата, кората од лимон и прстофат сол. На крај додајте го брашното и матете да се соединат состојките.
- Путерот растопете го и оставете го да се излафи, а потоа додајте го во смесата и матете.
- Префрлете ја смесата во калапите за печење и печете ги во загреаната рерна околу 15-20 минути или додека добијат златнокафена боја.
- Оставете ги колачињата да се оладат, па одозгора наросете ги со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во