Рецепти
Фурнаринки со палента
Може да ги искомбинирате со разни салати и сосови, да ги приготвите за лесна вечера или како вкусни грицки додека ја гледате омилената серија
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(260 Грама)
Палента(70 Грама)
Масло(60 Милилитри)
Вода(150 милилитри млака )
Сусам(70 Грама)
Јајце(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
Квасец во прав(1/2 Кафена лажица)
Вода(2 лажици (за премачкување) )
Масло(1 лажица (за премачкување) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад за месење се ставаат брашното и палентата, се мешаат, па се додаваат маслото, јајцето, лажичка црвен пипер, сол, шеќер, сусам и сув квасец. Се додава млака вода и се замесува тесто.
- Тестото се остава на топло најмалку половина час да нарасне.
- Потоа се меси повторно на набрашнета површина и се дели на три дела.
- Од секој дел се расукува не многу дебела кора, која потоа со нож се сече на ленти.
- Лентите се редат во тепсија обложена со намастена хартија за печење, се премачкуваат одозгора со 1 лажица масло, помешана со 2 лажици вода, па се печат во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути или додека убаво се испечат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во