Рецепти
Фурнаринки со палента Ана Ѓорова

Може да ги искомбинирате со разни салати и сосови, да ги приготвите за лесна вечера или како вкусни грицки додека ја гледате омилената серија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(260 Грама)

Палента(70 Грама)

Масло(60 Милилитри)

Вода(150 милилитри млака )

Сусам(70 Грама)

Јајце(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Квасец во прав(1/2 Кафена лажица)

Вода(2 лажици (за премачкување) )

Масло(1 лажица (за премачкување) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад за месење се ставаат брашното и палентата, се мешаат, па се додаваат маслото, јајцето, лажичка црвен пипер, сол, шеќер, сусам и сув квасец. Се додава млака вода и се замесува тесто.
  2. Тестото се остава на топло најмалку половина час да нарасне.
  3. Потоа се меси повторно на набрашнета површина и се дели на три дела.
  4. Од секој дел се расукува не многу дебела кора, која потоа со нож се сече на ленти.
  5. Лентите се редат во тепсија обложена со намастена хартија за печење, се премачкуваат одозгора со 1 лажица масло, помешана со 2 лажици вода, па се печат во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути или додека убаво се испечат.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: