Рецепти
Гриз со млеко и овошје Ана Ѓорова

Сладок десерт од гриз, млеко и кајсии

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1/2 Литар)

Шеќер(60 Грама)

Гриз(50 Грама)

Јајце(1 )

Ванила во прав(1 )

Кајсија(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Сварете го млекото во тенџере и кога ќе почне да врие, додајте шеќер и гриз. Варете со постојано мешање додека смесата не згусне.
  2. Раздвојте ги жолчката и белката, тргнете го тенџерето од оган и додајте 1 жолчка и 1 изматена белка во тенџерето.
  3. Така добиената смеса претурете ја во влажни стаклени чаши за да се стегне.
  4. Во меѓувреме подгответе го овошјето. Во сад се ставаат парчиња кајсии, се пасираат и се додава 250 грама шеќер, филџан вода и се вари 15тина минути.
  5. На крај посипете од врелиот овошен прелив врз гризот и послужете веднаш.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: