Рецепти
Гриз со млеко и овошје Ана Ѓорова

Сладок десерт од гриз, млеко и кајсии

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1/2 Литар)

Шеќер(60 Грама)

Гриз(50 Грама)

Јајце(1 )

Ванила во прав(1 )

Кајсија(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Сварете го млекото во тенџере и кога ќе почне да врие, додајте шеќер и гриз. Варете со постојано мешање додека смесата не згусне.
  2. Раздвојте ги жолчката и белката, тргнете го тенџерето од оган и додајте 1 жолчка и 1 изматена белка во тенџерето.
  3. Така добиената смеса претурете ја во влажни стаклени чаши за да се стегне.
  4. Во меѓувреме подгответе го овошјето. Во сад се ставаат парчиња кајсии, се пасираат и се додава 250 грама шеќер, филџан вода и се вари 15тина минути.
  5. На крај посипете од врелиот овошен прелив врз гризот и послужете веднаш.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: