Рецепти
Гриз со млеко и овошје
Сладок десерт од гриз, млеко и кајсии
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1/2 Литар)
Шеќер(60 Грама)
Гриз(50 Грама)
Јајце(1 )
Ванила во прав(1 )
Кајсија(250 Грама)
Шеќер(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Сварете го млекото во тенџере и кога ќе почне да врие, додајте шеќер и гриз. Варете со постојано мешање додека смесата не згусне.
- Раздвојте ги жолчката и белката, тргнете го тенџерето од оган и додајте 1 жолчка и 1 изматена белка во тенџерето.
- Така добиената смеса претурете ја во влажни стаклени чаши за да се стегне.
- Во меѓувреме подгответе го овошјето. Во сад се ставаат парчиња кајсии, се пасираат и се додава 250 грама шеќер, филџан вода и се вари 15тина минути.
- На крај посипете од врелиот овошен прелив врз гризот и послужете веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во