Рецепти
Ѓулбаштии Ана Ристеска

Едноставен и вкусен ручек за сите гурмани

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јунешко мелено месо(500 Грама)

Компир(400 Грама)

Кромид(3 Главици)

Лук(2 Чешниња)

Јајце(1 )

Брашно(2 Супени лажици)

Сол

Бибер

Италијански зачин (мешан зачин)

Масло

Путер(1 (за бешамел) Парче)

Брашно(2-3 (за бешамел) Супени лажици)

Млеко(500 (за бешамел) Милилитри)

Слатка павлака(200 Милилитри)

Сирење

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 85 минути

  1. Кромидот исечкајте го ситно, изрендајте ги компирите од крупната страна на рендето, а лукот од ситната. Се ставете во меленото месо, додајте едно изматено јајце, како и 2 лажици брашно, сол, бибер и мешан зачин, па убаво измешајте.
  2. Загрејте го маслото во тавата, обликувајте со лажица ѓулбаштии (како плескавици) и пржете ги во маслото. Испржени редете ги во огноотпорен сад за печење.
  3. Потоа, во маслото во кое сте ги пржеле ѓулбаштиите, додајте коцка путер, ставете две полни лажици брашно и мешајте за да се направат грутки.
  4. Постепено додавајте го млекото, не престанувајте со мешање за да не се згрутчи смесата. додајте ги сите зачини, како и слатката павлака.
  5. Готовиот бешамел сос истурете го врз наредените ѓулбаштии, распоредете го убаво, додајте малку сирење или кашкавал, по желба покријте го садот со фолија и ставете го во ререна да се пече 30 минути на 220 степени, потоа извадете ја фолијата и печете уште 15 минути да зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: