Рецепти
Ѓулбаштии Ана Ристеска

Едноставен и вкусен ручек за сите гурмани

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јунешко мелено месо(500 Грама)

Компир(400 Грама)

Кромид(3 Главици)

Лук(2 Чешниња)

Јајце(1 )

Брашно(2 Супени лажици)

Сол

Бибер

Италијански зачин (мешан зачин)

Масло

Путер(1 (за бешамел) Парче)

Брашно(2-3 (за бешамел) Супени лажици)

Млеко(500 (за бешамел) Милилитри)

Слатка павлака(200 Милилитри)

Сирење

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 85 минути

  1. Кромидот исечкајте го ситно, изрендајте ги компирите од крупната страна на рендето, а лукот од ситната. Се ставете во меленото месо, додајте едно изматено јајце, како и 2 лажици брашно, сол, бибер и мешан зачин, па убаво измешајте.
  2. Загрејте го маслото во тавата, обликувајте со лажица ѓулбаштии (како плескавици) и пржете ги во маслото. Испржени редете ги во огноотпорен сад за печење.
  3. Потоа, во маслото во кое сте ги пржеле ѓулбаштиите, додајте коцка путер, ставете две полни лажици брашно и мешајте за да се направат грутки.
  4. Постепено додавајте го млекото, не престанувајте со мешање за да не се згрутчи смесата. додајте ги сите зачини, како и слатката павлака.
  5. Готовиот бешамел сос истурете го врз наредените ѓулбаштии, распоредете го убаво, додајте малку сирење или кашкавал, по желба покријте го садот со фолија и ставете го во ререна да се пече 30 минути на 220 степени, потоа извадете ја фолијата и печете уште 15 минути да зарумени.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: