Рецепти
Ѓувеч со риба (посно)
Наместо праз, може да употребите лук или кромид, а освен крап, може да подготвите ѓувеч и со друг вид свежа риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праз(1 Килограм)
Ориз(1 Чаша)
Крап(1 Килограм)
Масло(2 шолјички )
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Празот се сечка и се динста на масло малку да омекне. Потоа се додаваат оризот и зачините и сè убаво се меша.
- Откако смесата малку ќе се продинста, се става во огноотпорен сад или грне, се прелива со 2 чаши вода и одозгора се става исчистена, неисечена риба, малку се притиска со рака и се пече во загреана рерна сè додека не набабри оризот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во