Рецепти
Гужвана баклава Ана Ѓорова

Традиционална баклава вкусен фил што одлично оди со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Килограм)

Мелени ореви(500 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Шеќер(100 грама + 1 кг за шербетот )

Вода(850 Милилитри)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Путер(250 Грама)

Масло(300 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад за матење ставете ги мелените ореви, ренданото чоколадо (на ситно), 1 ванилинин шеќер и 100 г шеќер.
  2. Во тенџере на оган ставете ги путерот и маслото, па откако путерот ќе се растопи, тргнете го тенџерето од оган.
  3. Со лажица од мешавината од масло попрскајте ја првата кора и нанесете од филот.
  4. Врз неа наредете ја втората кора, попрскајте ја со масло и путер и нанесете од филот.
  5. Филуваните кори свиткајте ги во ролат на тенко сукало. Гужвајте го ролатот, отстранете ја сукалката и ставете го во тава за печење намастена со мешавината од путер и масло.
  6. На истиот начин ги подготвуваме сите ролати и ги редиме во тавата. Се попрскуваат со остатокот од масло и путер и се сече на парчиња.
  7. Се пече во рерна на 200 степени околу 40 минути.
  8. Во меѓувреме се подготвува шербет од 1 кг шеќер, 1 ванилин шеќер и 850 мл вода се варат во тенџере на оган додека шербетот ја добие потребната густина.
  9. Топлата баклава се прелива со топлиот шербет, се остава да впие, па се служи.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: