Рецепти
Гужвана баклава
Традиционална баклава вкусен фил што одлично оди со шолја кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1 Килограм)
Мелени ореви(500 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
Шеќер(100 грама + 1 кг за шербетот )
Вода(850 Милилитри)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Путер(250 Грама)
Масло(300 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад за матење ставете ги мелените ореви, ренданото чоколадо (на ситно), 1 ванилинин шеќер и 100 г шеќер.
- Во тенџере на оган ставете ги путерот и маслото, па откако путерот ќе се растопи, тргнете го тенџерето од оган.
- Со лажица од мешавината од масло попрскајте ја првата кора и нанесете од филот.
- Врз неа наредете ја втората кора, попрскајте ја со масло и путер и нанесете од филот.
- Филуваните кори свиткајте ги во ролат на тенко сукало. Гужвајте го ролатот, отстранете ја сукалката и ставете го во тава за печење намастена со мешавината од путер и масло.
- На истиот начин ги подготвуваме сите ролати и ги редиме во тавата. Се попрскуваат со остатокот од масло и путер и се сече на парчиња.
- Се пече во рерна на 200 степени околу 40 минути.
- Во меѓувреме се подготвува шербет од 1 кг шеќер, 1 ванилин шеќер и 850 мл вода се варат во тенџере на оган додека шербетот ја добие потребната густина.
- Топлата баклава се прелива со топлиот шербет, се остава да впие, па се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во