Рецепти
Хинкали Ана Ѓорова

Рецепт за полнети и варени тестенини со мелено месо кои се со потекло од Грузија за предјадење што може да го послужите со доматен сос, кисело млеко или со павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(300 Грама)

Кромид(50 Грама)

Бибер(1 Прстофат)

Сол(1/3 лажичка за филот )

Магдонос(малку )

Вода(1 мал филџан )

Брашно(300 грама )

Вода(по потреба да се замеси тесто )

Сол(1/3 лажичка за тестото )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Брашното се замесува со водата и солта, па потоа целата смеса се става во замрзнувач 15 минути.
  2. Во меѓувреме се подготвува филот: се меша меленото месо со зачините и со ситно сечканиот кромид и магдонос, па се полева вода и убаво се замесува со рацете.
  3. Откако тестото ќе се извади (што потврдо, тоа подобро), се расукува кора со дебелина од 2 см и се сече на кругови со големина на една голема чаша.
  4. Кога целото тесто ќе се исече на кругови, тогаш секој круг посебно се расукува и се става од филот.
  5. Хинкалите добро се затвораат и се ставаат да се варат во големо тенџере со зовриена вода на тивок оган, во која се додава малку сол.
  6. Готовите хинкали се наросуваат со црн пипер и се сервираат самостојно или со доматен сос, павлака или кисело млеко.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: