Рецепти
Хинкали
Рецепт за полнети и варени тестенини со мелено месо кои се со потекло од Грузија за предјадење што може да го послужите со доматен сос, кисело млеко или со павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(300 Грама)
Кромид(50 Грама)
Бибер(1 Прстофат)
Сол(1/3 лажичка за филот )
Магдонос(малку )
Вода(1 мал филџан )
Брашно(300 грама )
Вода(по потреба да се замеси тесто )
Сол(1/3 лажичка за тестото )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Брашното се замесува со водата и солта, па потоа целата смеса се става во замрзнувач 15 минути.
- Во меѓувреме се подготвува филот: се меша меленото месо со зачините и со ситно сечканиот кромид и магдонос, па се полева вода и убаво се замесува со рацете.
- Откако тестото ќе се извади (што потврдо, тоа подобро), се расукува кора со дебелина од 2 см и се сече на кругови со големина на една голема чаша.
- Кога целото тесто ќе се исече на кругови, тогаш секој круг посебно се расукува и се става од филот.
- Хинкалите добро се затвораат и се ставаат да се варат во големо тенџере со зовриена вода на тивок оган, во која се додава малку сол.
- Готовите хинкали се наросуваат со црн пипер и се сервираат самостојно или со доматен сос, павлака или кисело млеко.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во