Рецепти
Хинкали Ана Ѓорова

Рецепт за полнети и варени тестенини со мелено месо кои се со потекло од Грузија за предјадење што може да го послужите со доматен сос, кисело млеко или со павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(300 Грама)

Кромид(50 Грама)

Бибер(1 Прстофат)

Сол(1/3 лажичка за филот )

Магдонос(малку )

Вода(1 мал филџан )

Брашно(300 грама )

Вода(по потреба да се замеси тесто )

Сол(1/3 лажичка за тестото )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Брашното се замесува со водата и солта, па потоа целата смеса се става во замрзнувач 15 минути.
  2. Во меѓувреме се подготвува филот: се меша меленото месо со зачините и со ситно сечканиот кромид и магдонос, па се полева вода и убаво се замесува со рацете.
  3. Откако тестото ќе се извади (што потврдо, тоа подобро), се расукува кора со дебелина од 2 см и се сече на кругови со големина на една голема чаша.
  4. Кога целото тесто ќе се исече на кругови, тогаш секој круг посебно се расукува и се става од филот.
  5. Хинкалите добро се затвораат и се ставаат да се варат во големо тенџере со зовриена вода на тивок оган, во која се додава малку сол.
  6. Готовите хинкали се наросуваат со црн пипер и се сервираат самостојно или со доматен сос, павлака или кисело млеко.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: