Рецепти
Интегрална пита со спанаќ Ана Ѓорова

Рецепт погоден за вегетаријанската исхрана

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Од интегралното брашно, пченичното брашно, 120 мл ладна вода, маслиново масло, сол и мајчина душица се замесува тесто. Тестото се витка во пластична фолија и се остава 1 час во фрижидер.
  2. Од тестото се развлекува кора која се става во намастен калап за пита од 26 см. Се внимава да не се формира раб за да не истече филот.
  3. Се пече 10 минути на 190°C без фил.
  4. Во зовриена вода кратко се вари спанаќот, па се цеди и се сечка.
  5. На масло се динстаат ситно сечканите кромид и лук, се додаваат сол, бибер, па спанаќот и се динста уште неколку минути.
  6. Во друг сад се мешаат урдата, пармезанот и јајцата, се додава изладената смеса од спанаќ и се распоредува по испеченото тесто.
  7. Интегралната пита се пече 30 минути на 200°C.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: