Рецепти
Интегрална пита со спанаќ
Рецепт погоден за вегетаријанската исхрана
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Интегрално пченично брашно(150 Грама)
Брашно(100 Грама)
Вода(120 Милилитри)
Маслиново масло(60 Милилитри)
Спанаќ(250 Грама)
Урда(500 Грама)
Јајце(3 )
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Од интегралното брашно, пченичното брашно, 120 мл ладна вода, маслиново масло, сол и мајчина душица се замесува тесто. Тестото се витка во пластична фолија и се остава 1 час во фрижидер.
- Од тестото се развлекува кора која се става во намастен калап за пита од 26 см. Се внимава да не се формира раб за да не истече филот.
- Се пече 10 минути на 190°C без фил.
- Во зовриена вода кратко се вари спанаќот, па се цеди и се сечка.
- На масло се динстаат ситно сечканите кромид и лук, се додаваат сол, бибер, па спанаќот и се динста уште неколку минути.
- Во друг сад се мешаат урдата, пармезанот и јајцата, се додава изладената смеса од спанаќ и се распоредува по испеченото тесто.
- Интегралната пита се пече 30 минути на 200°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во