Рецепти
Италијанска фокача (посно)
Филот може да го искомбинирате со кромид, месо и кашкавал или со мешан зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 2 часа да отстои тестото
- Квасецот растопете го во малку млака вода. Измешајте го со брашното, една лажица масло и солта. Додавајќи уште млака вода по потреба, замесете меко и еластично тесто. Замесете го тестото во топка, покријте го со влажна крпа и оставете го да мирува 2 часа на топло место.
- Кога тестото ќе стаса, одделете 2/3 од него, замесете го повторно и расукајте го. Покријте еден намастен плех со расуканата кора. Одозгора ставете фил по желба и покријте со останатото тесто, расукано во тенка кора.
- Површината на тестото боцнете ја малку со вилушка и премачкајте го со малку масло. Полека преклопете ги корите на краевите и печете ја фокачата околу половина час во загреана рерна на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во