Рецепти
Италијанска фокача (посно) Ана Ѓорова

Филот може да го искомбинирате со кромид, месо и кашкавал или со мешан зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Квасец(15 грама свеж )

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 2 часа да отстои тестото

  1. Квасецот растопете го во малку млака вода. Измешајте го со брашното, една лажица масло и солта. Додавајќи уште млака вода по потреба, замесете меко и еластично тесто. Замесете го тестото во топка, покријте го со влажна крпа и оставете го да мирува 2 часа на топло место.
  2. Кога тестото ќе стаса, одделете 2/3 од него, замесете го повторно и расукајте го. Покријте еден намастен плех со расуканата кора. Одозгора ставете фил по желба и покријте со останатото тесто, расукано во тенка кора.
  3. Површината на тестото боцнете ја малку со вилушка и премачкајте го со малку масло. Полека преклопете ги корите на краевите и печете ја фокачата околу половина час во загреана рерна на 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: