Рецепти
Италијанска фокача (посно) Ана Ѓорова

Филот може да го искомбинирате со кромид, месо и кашкавал или со мешан зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Квасец(15 грама свеж )

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 2 часа да отстои тестото

  1. Квасецот растопете го во малку млака вода. Измешајте го со брашното, една лажица масло и солта. Додавајќи уште млака вода по потреба, замесете меко и еластично тесто. Замесете го тестото во топка, покријте го со влажна крпа и оставете го да мирува 2 часа на топло место.
  2. Кога тестото ќе стаса, одделете 2/3 од него, замесете го повторно и расукајте го. Покријте еден намастен плех со расуканата кора. Одозгора ставете фил по желба и покријте со останатото тесто, расукано во тенка кора.
  3. Површината на тестото боцнете ја малку со вилушка и премачкајте го со малку масло. Полека преклопете ги корите на краевите и печете ја фокачата околу половина час во загреана рерна на 200 степени.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: