Рецепти
Италијанска торта од лимон
Лесна и мека торта од лимон со маслиново масло и фил од ванила крем сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(1 Чаша)
Јајце(3 )
Млеко(1 1/3 Чаша)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Рендана кора од лимон(2 Супени лажици)
Шеќер(2 Чаши)
Брашно(2 Чаши)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Путер(1/2 Чаша)
Крем сирење(227 Грама)
Шеќер во прав(4 Чаши)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(1 супена лажица (за филот) )
Рендана кора од лимон(1/2 кафена лажица (за филот) )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 39 минути
- Загрејте ја рерната на 160 степени.
- Во голем сад ставете ги маслото, јајцата, млекото, сокот и кората од лимон. Матете ги 2 минути. Во голем сад ставете ги шеќерот, брашното, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта. Додајте ги во смесата со јајцата и промешајте. Две тави за печење премачкајте ги со путер и сипете ја смесата. Печете ги околу 20-26 минути, а потоа оставете да се оладат.
- За филот, во еден сад ставете ги путерот и крем сирењето и матете ги со миксер 4-5 минути. Додајте го шеќерот во прав, сокот од лимон, ванилата и кората од лимон и убаво промешајте.
- Извадете ги тестата од тавите. Врз едното тесто намачкајте дел од филот. Потоа ставете го другото тесто и премачкајте ја целата торта со филот. Декорирајте со кора од лимон и капини.
- Оставете ја тортата да се олади околу 20-30 минути и потоа послужете ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во