Рецепти
Италијанска торта од лимон Ана Ристеска

Лесна и мека торта од лимон со маслиново масло и фил од ванила крем сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(1 Чаша)

Јајце(3 )

Млеко(1 1/3 Чаша)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Рендана кора од лимон(2 Супени лажици)

Шеќер(2 Чаши)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Путер(1/2 Чаша)

Крем сирење(227 Грама)

Шеќер во прав(4 Чаши)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Свеж сок од лимон(1 супена лажица (за филот) )

Рендана кора од лимон(1/2 кафена лажица (за филот) )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 39 минути

  1. Загрејте ја рерната на 160 степени.
  2. Во голем сад ставете ги маслото, јајцата, млекото, сокот и кората од лимон. Матете ги 2 минути. Во голем сад ставете ги шеќерот, брашното, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта. Додајте ги во смесата со јајцата и промешајте. Две тави за печење премачкајте ги со путер и сипете ја смесата. Печете ги околу 20-26 минути, а потоа оставете да се оладат.
  3. За филот, во еден сад ставете ги путерот и крем сирењето и матете ги со миксер 4-5 минути. Додајте го шеќерот во прав, сокот од лимон, ванилата и кората од лимон и убаво промешајте.
  4. Извадете ги тестата од тавите. Врз едното тесто намачкајте дел од филот. Потоа ставете го другото тесто и премачкајте ја целата торта со филот. Декорирајте со кора од лимон и капини.
  5. Оставете ја тортата да се олади околу 20-30 минути и потоа послужете ја.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: