Рецепти
Италијански спанаќ – малфати Ана Ѓорова

Malfatti доаѓа од италијанскиот јазик како „лошо оформени“ парчиња спанаќ, но ако се верува дека формата е лоша, вкусот со сигурност е многу поразличен од тоа

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(600 Грама)

Рикота сирење(300 Грама)

Рендан пармезан(60 Грама)

Брашно(65 Грама)

Гриз(50 Грама)

Јајце(1 )

Жалфија(10 Листови)

Путер(5 Супени лажици)

Сол(1 Супена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт ви се потребни помалку од 30 минути

  1. Најпрвин добро измијте го спанаќот и ставете го да се вари 5-10 минути, колку да омекне.
  2. Потоа, исцедете го од водата во која го варевте и ставете го до тенџере ладна вода со цел да ја задржи првобитната зелена боја.
  3. Откога го сваривте и убаво го исцедивте спанаќот, исечкајте го на ситно или ставете во блендер.
  4. Додадете го јајцето, рикотата, пармезанот, брашното, гризот и солта во спанаќот и соединете ја смесата. Добиената смеса треба да биде мека, но не премногу.
  5. Смесата замесете ја во форма на цилиндар и почнете да сечкате долж парчиња. Ако ви се залепува смесата за прстите, употребете повеќе гриз.
  6. На страна, ставете длабок сад со вода и сол да се вари и кога ќе зоврие водата додавајте ги едно по едно малфатите. Варете 2-3 минути, додека не испливаат на површината.
  7. Потоа, во сад за пржење, пропржете ги со путерот и жалфијата едно по едно многу кратко, околу 30тина секунди.
  8. На крај извадете ги од садот за пржење и додадете пармезан, сол и бибер по желба.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: