Рецепти
Јафа торта Ана Ристеска

Освежителна торта која е одличен спој на чоколадо и портокал

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(250 Грама)

Млеко(24 Супени лажици)

Масло(24 Супени лажици)

Брашно(24 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Вода(200 Милилитри)

Мармалад од сливи(5 Супени лажици)

Портокал(1 )

Црно чоколадо(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Прво се матат јајцата со шеќерот во длабок сад додека не се растопи шеќерот.
  2. Потоа се додава млекото, маслото, брашното и прашокот за печиво, се продолжува со матење, па се истура во плех. Се пече на температура од 220 степени околу 20 минути.
  3. Потоа се приготвува фил: се вари шербет од шеќерот (200 грама) и водата, потоа оладениот пандишпан се сече на половина и едниот дел се рони во шербетот и се додаваат 5 лажици мармалад и рендана кора од замрзнатиот портокал.
  4. Со целиот фил се премачкува другиот дел од пандишпанот и на крај целата торта се премачкува со глазура од растопено чоколадо.
  5. Се сече на триаголни парчиња и се декорира со прелив од чоколадо.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: