Рецепти
Јафа торта
Освежителна торта која е одличен спој на чоколадо и портокал
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(250 Грама)
Млеко(24 Супени лажици)
Масло(24 Супени лажици)
Брашно(24 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Вода(200 Милилитри)
Мармалад од сливи(5 Супени лажици)
Портокал(1 )
Црно чоколадо(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Прво се матат јајцата со шеќерот во длабок сад додека не се растопи шеќерот.
- Потоа се додава млекото, маслото, брашното и прашокот за печиво, се продолжува со матење, па се истура во плех. Се пече на температура од 220 степени околу 20 минути.
- Потоа се приготвува фил: се вари шербет од шеќерот (200 грама) и водата, потоа оладениот пандишпан се сече на половина и едниот дел се рони во шербетот и се додаваат 5 лажици мармалад и рендана кора од замрзнатиот портокал.
- Со целиот фил се премачкува другиот дел од пандишпанот и на крај целата торта се премачкува со глазура од растопено чоколадо.
- Се сече на триаголни парчиња и се декорира со прелив од чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во