Рецепти
Јагнешка чорба
Чорбата послужете ја со лук, оцет или со кисело млеко. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Комплет јагнешки цревца со чкембе
Јагнешки дроб и срце(и јагнешка глава )
Кромид(1 Главица)
Лук(4-5 Чешниња)
Целер(корен и листови )
Пашканат(2 корена )
Морков(2 )
Компир(1 )
Брашно(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во големо тенџере се ставаат јагнешката глава, белиот и црниот џигер, цревцата, сечканиот кромид, лукот и ловоровиот лист да вријат 15 минути. Потоа водата се истура, се става чиста вода и се продолжува со варење додека да омекне месото.
- Месото се вади од коската, се сечка на ситни парчиња и се враќа во водата во која се варело. Во водата се додава сечканиот морков, пашканатот, компирот и ренданиот корен од целер. Сето тоа се вари додека омекне зеленчукот.
- Се става запршка со брашно и црвен пипер, се зачинува со сол, вегета и бибер. По 10 минути се додаваат листовите од ловор, 2-3 чешниња лук, ситно сечкан магдонос и ситно сечкани листови од целер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во