Рецепти
Јагнешка чорба Ана Ѓорова

Чорбата послужете ја со лук, оцет или со кисело млеко. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Комплет јагнешки цревца со чкембе

Јагнешки дроб и срце(и јагнешка глава )

Кромид(1 Главица)

Лук(4-5 Чешниња)

Целер(корен и листови )

Пашканат(2 корена )

Морков(2 )

Компир(1 )

Ловоров лист

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол

Вегета

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во големо тенџере се ставаат јагнешката глава, белиот и црниот џигер, цревцата, сечканиот кромид, лукот и ловоровиот лист да вријат 15 минути. Потоа водата се истура, се става чиста вода и се продолжува со варење додека да омекне месото.
  2. Месото се вади од коската, се сечка на ситни парчиња и се враќа во водата во која се варело. Во водата се додава сечканиот морков, пашканатот, компирот и ренданиот корен од целер. Сето тоа се вари додека омекне зеленчукот.
  3. Се става запршка со брашно и црвен пипер, се зачинува со сол, вегета и бибер. По 10 минути се додаваат листовите од ловор, 2-3 чешниња лук, ситно сечкан магдонос и ситно сечкани листови од целер.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: