Рецепти
Јагнешки бут со вино и зачини Ана Ѓорова

Вкусно јагнешко печење погодно за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1,50 Килограм)

Лук(4 Чешниња)

Бибер

Сол

Вегета

Рендана кора од лимон(1 Супена лажица)

Сенф(3 Супени лажици)

Масло(1 Децилитар)

Кромид(1 Главица)

Ловоров лист(2 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Црвено вино(2 Децилитри)

Слатка павлака(1 Децилитар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јагнешкиот бут засечете го неколку пати од надворешната страна.
  2. Излупените 2 чешниња лук згмечете ги, а биберот во зрна истолчете го. Смесата измешајте ја и додајте ја изренданата кора од лимон, солта, сенфот, 2 лажици вода и вегета, па повторно мешајте.
  3. Со мешавината од зачини премачкајте го бутот и оставете го да отстои 12 часа.
  4. Во добро загреана рерна ставете тепсија со масло за да се загрее. Месото ставете го и запечете го на сите страни и продолжете со печењето на 220 степени.
  5. Во меѓувреме останатите 2 чешниња лук и кромидот измешајте ги со ловоровиот лист и рузмаринот, па додајте ги во печењето и прелијте половина од црното вино и оставете да се пече.
  6. За време на печењето месото постепено преливајте го со виното, а при крај прелијте со 2 дл вода и остатокот од виното.
  7. Извадете го печењето од рерна, сосот од зачините процедете го, додајте слатка павлака и сварете го, а печениот бут исечете го на парчиња и послужете го на чинија одозгора со сосот. Можете да го послужите јадењето со ориз и салата.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: