Рецепти
Јагнешки бут со вино и зачини
Вкусно јагнешко печење погодно за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешки бут(1,50 Килограм)
Лук(4 Чешниња)
Рендана кора од лимон(1 Супена лажица)
Сенф(3 Супени лажици)
Масло(1 Децилитар)
Кромид(1 Главица)
Ловоров лист(2 )
Рузмарин(2 Гранчиња)
Црвено вино(2 Децилитри)
Слатка павлака(1 Децилитар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јагнешкиот бут засечете го неколку пати од надворешната страна.
- Излупените 2 чешниња лук згмечете ги, а биберот во зрна истолчете го. Смесата измешајте ја и додајте ја изренданата кора од лимон, солта, сенфот, 2 лажици вода и вегета, па повторно мешајте.
- Со мешавината од зачини премачкајте го бутот и оставете го да отстои 12 часа.
- Во добро загреана рерна ставете тепсија со масло за да се загрее. Месото ставете го и запечете го на сите страни и продолжете со печењето на 220 степени.
- Во меѓувреме останатите 2 чешниња лук и кромидот измешајте ги со ловоровиот лист и рузмаринот, па додајте ги во печењето и прелијте половина од црното вино и оставете да се пече.
- За време на печењето месото постепено преливајте го со виното, а при крај прелијте со 2 дл вода и остатокот од виното.
- Извадете го печењето од рерна, сосот од зачините процедете го, додајте слатка павлака и сварете го, а печениот бут исечете го на парчиња и послужете го на чинија одозгора со сосот. Можете да го послужите јадењето со ориз и салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во