Рецепти
Јагнешки бут со вино и зачини Ана Ѓорова

Вкусно јагнешко печење погодно за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1,50 Килограм)

Лук(4 Чешниња)

Бибер

Сол

Вегета

Рендана кора од лимон(1 Супена лажица)

Сенф(3 Супени лажици)

Масло(1 Децилитар)

Кромид(1 Главица)

Ловоров лист(2 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Црвено вино(2 Децилитри)

Слатка павлака(1 Децилитар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јагнешкиот бут засечете го неколку пати од надворешната страна.
  2. Излупените 2 чешниња лук згмечете ги, а биберот во зрна истолчете го. Смесата измешајте ја и додајте ја изренданата кора од лимон, солта, сенфот, 2 лажици вода и вегета, па повторно мешајте.
  3. Со мешавината од зачини премачкајте го бутот и оставете го да отстои 12 часа.
  4. Во добро загреана рерна ставете тепсија со масло за да се загрее. Месото ставете го и запечете го на сите страни и продолжете со печењето на 220 степени.
  5. Во меѓувреме останатите 2 чешниња лук и кромидот измешајте ги со ловоровиот лист и рузмаринот, па додајте ги во печењето и прелијте половина од црното вино и оставете да се пече.
  6. За време на печењето месото постепено преливајте го со виното, а при крај прелијте со 2 дл вода и остатокот од виното.
  7. Извадете го печењето од рерна, сосот од зачините процедете го, додајте слатка павлака и сварете го, а печениот бут исечете го на парчиња и послужете го на чинија одозгора со сосот. Можете да го послужите јадењето со ориз и салата.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: