Рецепти
Јазикот на свекрвата
Големи солени грисини што се одлични за ужина или предјадење со сосови и додатоци по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1/2 )
Вода(150 Милилитри)
Брашно(290 Грама)
Сол(5 Грама)
Маслиново масло(20 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во сад измешајте го квасецот со 25 мл од водата и 40 г од брашното за да се растопи. Измешајте ги и замесете тесто што ќе го формирате во топче. Оставете го да одмори 1 час.
- Потоа во сад ставете го остатокот од брашното со остатокот од водата и додајте го стасаното тесто. Добро измешајте ја смесата и додајте масло и сол.
- Замесете меко тесто, формирајте топка и оставете го да стасува 2 часа покриено со крпа.
- Тестото поделете го на 6 дела. Од секој дел расукајте тенка, долгнавеста кора.
- Ставете ги корите во тава врз намастена хартија за печење и наросете ги со сол, рузмарин и додајте масло.
6. Печете ги во веќе загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во