Рецепти
Јазикот на свекрвата Ана Ѓорова

Големи солени грисини што се одлични за ужина или предјадење со сосови и додатоци по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1/2 )

Вода(150 Милилитри)

Брашно(290 Грама)

Сол(5 Грама)

Маслиново масло(20 Милилитри)

Рузмарин

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во сад измешајте го квасецот со 25 мл од водата и 40 г од брашното за да се растопи. Измешајте ги и замесете тесто што ќе го формирате во топче. Оставете го да одмори 1 час.
  2. Потоа во сад ставете го остатокот од брашното со остатокот од водата и додајте го стасаното тесто. Добро измешајте ја смесата и додајте масло и сол.
  3. Замесете меко тесто, формирајте топка и оставете го да стасува 2 часа покриено со крпа.
  4. Тестото поделете го на 6 дела. Од секој дел расукајте тенка, долгнавеста кора.
  5. Ставете ги корите во тава врз намастена хартија за печење и наросете ги со сол, рузмарин и додајте масло.

01

6. Печете ги во веќе загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.

Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: