Рецепти
Јазикот на свекрвата Ана Ѓорова

Големи солени грисини што се одлични за ужина или предјадење со сосови и додатоци по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1/2 )

Вода(150 Милилитри)

Брашно(290 Грама)

Сол(5 Грама)

Маслиново масло(20 Милилитри)

Рузмарин

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Во сад измешајте го квасецот со 25 мл од водата и 40 г од брашното за да се растопи. Измешајте ги и замесете тесто што ќе го формирате во топче. Оставете го да одмори 1 час.
  2. Потоа во сад ставете го остатокот од брашното со остатокот од водата и додајте го стасаното тесто. Добро измешајте ја смесата и додајте масло и сол.
  3. Замесете меко тесто, формирајте топка и оставете го да стасува 2 часа покриено со крпа.
  4. Тестото поделете го на 6 дела. Од секој дел расукајте тенка, долгнавеста кора.
  5. Ставете ги корите во тава врз намастена хартија за печење и наросете ги со сол, рузмарин и додајте масло.

01

6. Печете ги во веќе загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.

Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: