Рецепти
Чоколаден куглоф
По желба, во смесата за куглов можете да ставите исечкани парчиња бело и црно чоколадо за уште побогат вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(2 )
Шеќер(250 Грама)
Брашно(250 Грама)
Маргарин(100 Грама)
Млеко(250 Грама)
Какао(50 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Шеќер(за прелив 3 Супени лажици)
Млеко(за прелив 3 Супени лажици)
Црно чоколадо(за прелив 100 Грама)
Маргарин(за прелив 50 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Убаво се матат јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер.
- Потоа, во садот се додаваат, едно по едно, брашното, па какаото и прашокот за печиво, а на крај се додава и загреаното млеко во кое претходно на оган се растопува маргарин.
- Се меша и откако смесата ќе стане хомогена, се истура во намрсен калап за куглоф, наросен со брашно.
- Калапот се става во загреана рерна на 200 степени, а откако ќе се стави во рерната, температурата се намалува на 180 степени за да не претече смесата од калапот.
- Откако ќе се испече и ќе се излади, кугловот се прелива со претходно загреано млеко со шеќер, во кое се додава и чоколадото, и се меша додека се растопи, а на крај се додава и маргаринот.
- Така приготвениот куглоф се остава да се излади, потоа се сече на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во