Рецепти
Карамел-крем
Засладете се со ова лесно и освежително благо во текот на топлиот летен период
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1/2 Литар)
Карамел(1 кесичка )
Шеќер(6 Супени лажици)
Пудинг од ванила(2 кесички )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Тенџерето со млеко се зоврива. Пудингот од ванила (може и пудинг од карамела) се раствора во неколку лажици ладно млеко.
- Откако ќе зоврие млекото, со мешање полека се додава пудингот и шеќерот и се вари додека да згусне.
- Во посебни алуминиумски модли се раствора кафениот карамел со малку вода и се става по половина лажичка во секоја модла.
- Модлите се полнат со сварениот пудинг и се ставаат со фрижидер за да се стегнат. За јадење се превртуваат модлите во чинија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во