Рецепти
Кечап
Домашен кечап по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(30 Килограми)
Кромид(2 Килограми)
Магдонос(3 Китки)
Лук(5 Главици)
Масло(1,5-2 Литри)
Шеќер(2 Чаши)
Сенф(2-3 Супени лажици)
Бибер(2 Кафени лажици)
Морков(1 Килограм)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Сè убаво се мие, се сече на поситни парчиња, се става во шерпата за варење и се остава да се свари убаво.
- Да се изврие до пола шерпа. Потоа се трга од оган и се пасира низ преса целата смеса. Така испасирано се става пак на оган и се додава масло, сол по потреба и шеќер. Треба да се вари до саканата густина (погусто да биде).
- Пред крај се вади малку од кечапот и се става 2-3 лажици сенф, 2 ќесички бибер и оригано по желба. Се меша убаво и се враќа назад во смесата да зоврие уште 5 минути.
- Се трга од оган и се собира врело во мала амбалажа и се затвораат веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во