Рецепти
Кифли со шунка и со сирење
Домашно, меко печиво со фил од шунка и сирење. Може наместо сирење да употребите кашкавал – кифлите ќе бидат еднакво сочни и вкусни.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Прашок за печиво(1.5 Пакување)
Сол(2.5 Кафени лажици)
Шеќер(2 Кафени лажици)
Масло(3 Децилитри)
Кисела павлака(1.5 Чаша)
Млеко(3 Децилитри)
Квасец(1.5 )
Шунка(150 Грама)
Сирење(100 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во подлабок сад измешајте малку млеко, малку сол, шеќер, квасецот и една лажица брашно. Се остава настрана да стаса.
- Брашното измешајте го со прашакот за печиво и остатокот од солта.
- Додајте масло, кисела павлака, стасаниот квасец, па со млако млеко се замесува тесто. Се остава на топло да стаса и да го зголеми волуменот.
- Стасаното тесто се дели на пет дела и од секој дел се прават топчиња, па потоа се расукува тестото во триаголници.
- На секој триаголник се става фил од шунка и сирење и се виткаат кифли.
- Кифлите се ставаат во подмачкан сад, се мачка секоја со изматена жолчка и се става да се пече во загреана рерна на 200 °C, околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во