Рецепти
Kифлички од кори за пита
Едноставен рецепт за полнети кифлички од готови кори со мелено месо за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тава се пржи кромидот да омекне малку, па се додава меленото месо и се пржат заедно додека заруменат.
- Маргаринот се топи во друг сад.
- Се редат три кори една врз друга и секоја се премачкува со маргаринот. Ако корите се потенки, може да се стават и по четири. Последната кора не се премачкува со маргарин.
- Корите се сечат дијагонално во форма на триаголници. На секој триаголник се нанесува од филот со меленото месо. Може по желба да се додаде оригано и кечап.
- Потоа триаголниците се виткаат во форма на кифли.
- Во сад се става студена вода и се потопуваат кифлите од 10 до 15 секунди, па се редат во плех со мрсна хартија. На крајот се премачкуваат со јајце и се посипуваат со сусам.
- Се загрева рерната на 200 степени и се печат кифлите додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во