Рецепти
Ќофте-чорба со печурки и со моркови
Вкусна чорба со ќофтиња од мелено месо и зеленчук. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(2 Главици)
Морков(4 )
Мешано мелено месо(500 Грама)
Маринирани шампињони(1 тегла )
Буковец(1 Супена лажица)
Брашно(2 Супени лажици)
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Магдонос(1/2 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Најпрво се сечкаат кромидот и морковите на ситни коцки и се запржуваат во тенџере со загреано масло. Се додава 1 лажица вегета, сол и бибер.
- Потоа од меленото месо се прават ќофтиња и се пропржуваат заедно со кромидот и со морковите. Се додаваат 1,5 литар вода и маринираните печурки.
- Сето тоа убаво се вари на тивко околу 45 минути.
- Потоа се додава буковецот и ситно сечканиот магдонос.
- На крајот се прави запршка со 2 лажици брашно и 2 лажичиња црвен пипер. Густината на запршката е по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во