Рецепти
Колач од лимон Ана Ѓорова

Едноставен колач од лимон со чоколадна глазура

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер во прав(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Маргарин(230 Грама)

Брашно(250 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Јајце(4 )

Лимон(4 )

Шеќер(150 Грама)

Вода(10 Супени лажици)

Црно чоколадо(90 Грама)

Мармалад од кајсии(за премачкување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пенасто изматете 200 г шеќер во прав, ванилиниот шеќер, изренданата кора од 2-3 лимона и белките.
  2. 200 грама маргарин стопете го на пареа, додека е уште млак постепено додавајте му ги жолчките од јајце и мешајте со жица за матење. Потоа додајте го брашното, измешано заедно со печивото, и сокот од 1 лимон.
  3. Смесата претурете ја во намастен и набрашнет четвртаст плех и печете го 45 минути во рерна на умерена температура.
  4. Кога колачот ќе се испече, оладете го, извадете го од плехот и потоа намачкајте го со тенок слој мармалад и одозгора посипете го со чоколадна глазура. Украсете го со шлаг и резанки лимон.

*Чоколадна глазура: 150 г шеќер ставете го во тенџере на оган со околу 10 лажици вода (1 дл) и гответе со постојано мешање подолго време. Чоколадото растопете го на пареа и измешајте го со 30 г путер за да добиете глатка смеса. На крајот лажица по лажица додавајте во чоколадото од оладениот шеќер и мешајте.

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: