Рецепти
Колач од лимон Ана Ѓорова

Едноставен колач од лимон со чоколадна глазура

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер во прав(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Маргарин(230 Грама)

Брашно(250 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Јајце(4 )

Лимон(4 )

Шеќер(150 Грама)

Вода(10 Супени лажици)

Црно чоколадо(90 Грама)

Мармалад од кајсии(за премачкување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пенасто изматете 200 г шеќер во прав, ванилиниот шеќер, изренданата кора од 2-3 лимона и белките.
  2. 200 грама маргарин стопете го на пареа, додека е уште млак постепено додавајте му ги жолчките од јајце и мешајте со жица за матење. Потоа додајте го брашното, измешано заедно со печивото, и сокот од 1 лимон.
  3. Смесата претурете ја во намастен и набрашнет четвртаст плех и печете го 45 минути во рерна на умерена температура.
  4. Кога колачот ќе се испече, оладете го, извадете го од плехот и потоа намачкајте го со тенок слој мармалад и одозгора посипете го со чоколадна глазура. Украсете го со шлаг и резанки лимон.

*Чоколадна глазура: 150 г шеќер ставете го во тенџере на оган со околу 10 лажици вода (1 дл) и гответе со постојано мешање подолго време. Чоколадото растопете го на пареа и измешајте го со 30 г путер за да добиете глатка смеса. На крајот лажица по лажица додавајте во чоколадото од оладениот шеќер и мешајте.

Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: