Рецепти
Колач од лимон Ана Ѓорова

Едноставен колач од лимон со чоколадна глазура

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер во прав(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Маргарин(230 Грама)

Брашно(250 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Јајце(4 )

Лимон(4 )

Шеќер(150 Грама)

Вода(10 Супени лажици)

Црно чоколадо(90 Грама)

Мармалад од кајсии(за премачкување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пенасто изматете 200 г шеќер во прав, ванилиниот шеќер, изренданата кора од 2-3 лимона и белките.
  2. 200 грама маргарин стопете го на пареа, додека е уште млак постепено додавајте му ги жолчките од јајце и мешајте со жица за матење. Потоа додајте го брашното, измешано заедно со печивото, и сокот од 1 лимон.
  3. Смесата претурете ја во намастен и набрашнет четвртаст плех и печете го 45 минути во рерна на умерена температура.
  4. Кога колачот ќе се испече, оладете го, извадете го од плехот и потоа намачкајте го со тенок слој мармалад и одозгора посипете го со чоколадна глазура. Украсете го со шлаг и резанки лимон.

*Чоколадна глазура: 150 г шеќер ставете го во тенџере на оган со околу 10 лажици вода (1 дл) и гответе со постојано мешање подолго време. Чоколадото растопете го на пареа и измешајте го со 30 г путер за да добиете глатка смеса. На крајот лажица по лажица додавајте во чоколадото од оладениот шеќер и мешајте.

Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: