Рецепти
Колач од слатка павлака и јагоди Ана Ѓорова

Освежителен и трошкаст колач од свежи јагоди на интересен начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Шеќер во прав(100 Грама)

Путер(125 Грама)

Јајце(2 )

Јагоди(200 Грама)

Слатка павлака(500 Милилитри)

Шеќер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад ставете ги путерот (ладен од фрижидер, исечен на коцки), шеќерот во прав и брашното. Мепајте ги состојките или ставете ги во блендер додека добиете хомогена, трошлива смеса (како песок), па додајте ги јајцата и повторно измешајте.
  2. Смесата префрлете ја на набрашнета површина и со дланките замесете тесто. Тестото оставете го во фрижидер најмалку 30 минути.
  3. Тестото извадете го од фрижидер и изрендајте го од крупната страна на рендето или иситнете го во блендер.
  4. Трошките тесто ставете ги врз хартија за печење во плех и печете во претходно загреана рерна на 180°C, 20 минути. Извадете го од рерна, со виљушка измешајте ги трошките и вратете ги да се допечат уште 10-тина минути.
  5. Во сад изматете ја слатката павлака со шеќерот и кога добро ќе се измати, додајте ги исечканите јагоди и мешајте.
  6. Во плех ставете половина од трошките од брашно, премачкајте ги со смесата со јагоди и павлака, па поклопете со уште еден слој трошки.
  7. Колачот оставете го во фрижидер 3 часа пред послужување.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: