Рецепти

Колач од слатка павлака и јагоди
Освежителен и трошкаст колач од свежи јагоди на интересен начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Шеќер во прав(100 Грама)
Путер(125 Грама)
Јајце(2 )
Јагоди(200 Грама)
Слатка павлака(500 Милилитри)
Шеќер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад ставете ги путерот (ладен од фрижидер, исечен на коцки), шеќерот во прав и брашното. Мепајте ги состојките или ставете ги во блендер додека добиете хомогена, трошлива смеса (како песок), па додајте ги јајцата и повторно измешајте.
- Смесата префрлете ја на набрашнета површина и со дланките замесете тесто. Тестото оставете го во фрижидер најмалку 30 минути.
- Тестото извадете го од фрижидер и изрендајте го од крупната страна на рендето или иситнете го во блендер.
- Трошките тесто ставете ги врз хартија за печење во плех и печете во претходно загреана рерна на 180°C, 20 минути. Извадете го од рерна, со виљушка измешајте ги трошките и вратете ги да се допечат уште 10-тина минути.
- Во сад изматете ја слатката павлака со шеќерот и кога добро ќе се измати, додајте ги исечканите јагоди и мешајте.
- Во плех ставете половина од трошките од брашно, премачкајте ги со смесата со јагоди и павлака, па поклопете со уште еден слој трошки.
- Колачот оставете го во фрижидер 3 часа пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во