Рецепти
Колач со мед Ана Ристеска

Традиционален руски десерт за торта со мед и ореви на која нема да можете да одолеете

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Мед(5 Супени лажици)

Шеќер(5 Супени лажици)

Свинска маст(3 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Брашно(600 Грама)

Млеко(за филот 1,5 Литар)

Шеќер(за филот 600 Грама)

Нишесте (пченкарен скроб)(за филот 200 Грама)

Мелени ореви(за филот 200 Грама)

Маргарин(за филот 250 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

За корите:

  1. Јајцата и шеќерот пенесто се матат.
  2. Се додава мед, млеко, маст, а потоа и брашно помешано со сода бикарбона, па се размесува месно тесто.
  3. Тестото се дели на 8 топчиња, а потоа се развлекуваат во големина на плехот.
  4. Коричките се печат на опачината на добро подмачкан и набрашнет плех во загреана рерна на 200 степени. Се внимава да останата бели (се печат околу 7 минути).

За филот:

  1. Нишестето се разматува во 5 дл млеко.
  2. Во соодветно тенџере се карамелизира шеќерот и се прелива со 1 л млеко. Се меша додека се растопи карамелот и се остава да зоврие.
  3. Се додава разматеното нишесте и се меша додека се згусне. Се трга од оган и се остава да се излади.
  4. Маргаринот пенасто се мати и се соединува со изладениот крем. На крај се додаваат мелените ореви.
  5. Се филува на вообичаен начин: кора, фил, кора… па колачот се остава да преноќи во ладилник.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: