Рецепти
Колачи овошни очи Ана Ѓорова

За овој десерт може да употребите и замрзнато овошје или свежи сезонски плодови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(70 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Јајце(1 )

Млеко(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон(од половина лимон )

Цреши(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Просејте го брашното заедно со печивото. Во смесата раздробете го маргаринот.
  2. Потоа додајте ги и останатите состојки и замесете тесто, па оставете го на ладно половина час.
  3. Тестото расукајте го со дебелина од половина сантиметар и исечете кругови со форми за колачи или со чаша со димензии 6 и 8 см.
  4. Помалите кругови ставете ги малку да се печат во намастен и набрашнет плех.
  5. Рабовите на печените кругови намачкајте ги со матено јајце, обложете ги со овошје по желба (цреши, рибизли, кајсии итн) и покријте ги со поголемите кругови.
  6. Добро притиснете ги рабовите, а на средината со нож направете пресек.
  7. Намачкајте ги со јајце и печете ги уште 15 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: