Рецепти
Колачи овошни очи
За овој десерт може да употребите и замрзнато овошје или свежи сезонски плодови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Маргарин(150 Грама)
Шеќер(70 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Јајце(1 )
Млеко(1 Супена лажица)
Свеж сок од лимон(од половина лимон )
Цреши(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Просејте го брашното заедно со печивото. Во смесата раздробете го маргаринот.
- Потоа додајте ги и останатите состојки и замесете тесто, па оставете го на ладно половина час.
- Тестото расукајте го со дебелина од половина сантиметар и исечете кругови со форми за колачи или со чаша со димензии 6 и 8 см.
- Помалите кругови ставете ги малку да се печат во намастен и набрашнет плех.
- Рабовите на печените кругови намачкајте ги со матено јајце, обложете ги со овошје по желба (цреши, рибизли, кајсии итн) и покријте ги со поголемите кругови.
- Добро притиснете ги рабовите, а на средината со нож направете пресек.
- Намачкајте ги со јајце и печете ги уште 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во