Рецепти
Колачи овошни очи Ана Ѓорова

За овој десерт може да употребите и замрзнато овошје или свежи сезонски плодови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(70 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Јајце(1 )

Млеко(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон(од половина лимон )

Цреши(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Просејте го брашното заедно со печивото. Во смесата раздробете го маргаринот.
  2. Потоа додајте ги и останатите состојки и замесете тесто, па оставете го на ладно половина час.
  3. Тестото расукајте го со дебелина од половина сантиметар и исечете кругови со форми за колачи или со чаша со димензии 6 и 8 см.
  4. Помалите кругови ставете ги малку да се печат во намастен и набрашнет плех.
  5. Рабовите на печените кругови намачкајте ги со матено јајце, обложете ги со овошје по желба (цреши, рибизли, кајсии итн) и покријте ги со поголемите кругови.
  6. Добро притиснете ги рабовите, а на средината со нож направете пресек.
  7. Намачкајте ги со јајце и печете ги уште 15 минути.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: