Рецепти
Колачиња од лешник Leo Katarovski

Вкусни и едноставни колачиња

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер во прав(370 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Рум(1 Кафена лажица)

Брашно(160 Грама)

Мелени лешници(40 Грама)

Јајце(1 )

Путер(380 Грама)

Какао(3 Кафени лажици)

Мелени бадеми(100 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Мелени бисквити(180 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Помешајте 70 грама шеќер во прав, сол, румот, брашното, мелените лешници, јајцето и 130 грама путер. Замотајте ги во фолија и оставете да се ладат 30тина минути. Рерната загрејте ја за 180°C. Тестото иссукајте го до дебелина од 3-4 милиметри и со калапче во форма по ваша желба сечете парчиња. Редете ги на тава прекриена со хартија за печење и печете околу 5 минути.
  2. За да го направите филот, растопете 250 грама путер и измешајте го со 300 грама шеќер, какао, мелени бадеми, бисквити и суво грозје. Масата истенчете ја на послужавник до дебелина од 1 сантиметар и оставете ја да се олади. Со истиот калап од претходно вадете парчиња и со стопена чоколада лепете ги измеѓу две колачиња.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: