Рецепти
Колачиња од лешник
Вкусни и едноставни колачиња
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер во прав(370 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Рум(1 Кафена лажица)
Брашно(160 Грама)
Мелени лешници(40 Грама)
Јајце(1 )
Путер(380 Грама)
Какао(3 Кафени лажици)
Мелени бадеми(100 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Мелени бисквити(180 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Помешајте 70 грама шеќер во прав, сол, румот, брашното, мелените лешници, јајцето и 130 грама путер. Замотајте ги во фолија и оставете да се ладат 30тина минути. Рерната загрејте ја за 180°C. Тестото иссукајте го до дебелина од 3-4 милиметри и со калапче во форма по ваша желба сечете парчиња. Редете ги на тава прекриена со хартија за печење и печете околу 5 минути.
- За да го направите филот, растопете 250 грама путер и измешајте го со 300 грама шеќер, какао, мелени бадеми, бисквити и суво грозје. Масата истенчете ја на послужавник до дебелина од 1 сантиметар и оставете ја да се олади. Со истиот калап од претходно вадете парчиња и со стопена чоколада лепете ги измеѓу две колачиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во