Рецепти
Компири со сланина Ана Ристеска

Брз ручек со млади компири кој можете да го искомбинирате со свежа сезонска салата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млад компир(800 Грама)

Кромид(1 Главица)

Сланина(исечена на коцки 100 Грама)

Бело вино(1/2 Чаша)

Пилешка супа(1/2 Чаша)

Путер(40 Грама)

Ловоров лист(1 )

Магдонос

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Излупете го кормидот и исечкајте го.
  2. Загрејте го путерот во една тава и пржете го на тивок оган заедно со шеќерот и ловоровиот лист, се додека не стане стаклест. Доколку е потребно додајте 2-3 лажици топла вода.
  3. Потоа полијте го со виното и оставете го да испари, па извадете го кормидот од тавата и оставете го на страна.
  4. Пржете ја сланината во тава без маснотија се додека не зарумени, а потоа додајте ги компирите и кромидот.
  5. Посолете ги, попиперете ги, полијте ги со топлата супа и пржете ги на умере оган 10 минути.
  6. Тргнете ги од оган, оставете ги 5 минути да отстојат, па зачинете ги со една лажица исечкан магдонос и сервирајте ги.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: