Рецепти
Кратовски пишии полнети со сирење
Македонски пишии кои совршено одат со чаша ладен јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Јогурт(300 Милилитри)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Сол(1 Кафена лажица)
Сирење(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 55 минути
- Во длабок сад, го ставаме брашното, една лажичка сол, јогуртот, две лажици масло за јадење, прашокот за печиво и сода бикарбона. Месиме средно меко тесто. Го оставаме да одмори 30 минути.
- Сирењето го кршиме на ситни парчиња.
- Потоа од тестото расукуваме поголема кора, со дебелина еден сантиметар.
- Ја сечеме кората на помали ленти, врз секоја лента ставаме сирење, ја преклопуваме и со вилушка го притискаме краевите за да се залепат. Постапката се повторува и со преостанатото тесто.
- Приготвените пишии ги пржиме во загреано масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во