Рецепти
Крем пита
Едноставен кремаст десерт од ванила
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Жолчка од јајце(6 )
Шеќер(11 Супени лажици)
Масло(6 Супени лажици)
Млеко(6 Супени лажици)
Брашно(6 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Белка од јајце(6 )
Вода(1 Литар)
Пудинг од ванила(5 Пакувања)
Ванилин шеќер(4 Пакувања)
Бисквити(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Жолчките, 6 лажици шеќер, масло, млеко, брашно и прашок за печиво се матат во фина смеса, која се истура во четвртест поголем плех и се пече во рерна.
- Пудинзите се варат во вода со 5 лажици шеќер и ванилин шеќер, а белките се матат во цврст снег. Во сварениот пудинг, со миксер се замешува снегот од белките.
- Врелиот крем се истура врз кората, се исрамнува со лажица, па се редат бисквитите и се посипува со шеќер во прав.
- Се остава на собна температура малку да се излади, а потоа се става во ладилник да се стегне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во