Рецепти
Кременадли со зелка
Сочни кременадли во вкусен сос од зелка и сланина
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свински кременадли(4 подебели )
Зелка(1 )
Сланина(200 Грама)
Павлака(200 Милилитри)
Кромид(1 Главица)
Брашно(1 Супена лажица)
Мајчина душичка во прав(1 Кафена лажица)
Магдонос(1 Китка)
Црвен вински оцет(2 Супени лажици)
Сол(по желба )
Бибер(по желба )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кременадлите посолете ги и наросете ги со мелен црн пипер, а потоа истолчете ги со дрвен чук од двете страни.
- Ставете ги кременадлите да се пржат во длабока тава со загреано масло. Превртувајте ги од двете страни сè додека не добијат убава боја.
- Во друга тава на оган пропржете го исечканиот кромид и ставете го заедно во тавата со кременадлите.
- Зачинете со мајчина душичка и ситно сечкан магдонос, а потоа налејте околу 2 децилитри вода, покријте ја тавата и оставете да се динста половина час. Превртувајте ги кременадлите.
- На парчињата зелка отстранете им ги кочаните, а потоа ситно исечкајте ја.
- Ситно исечканата зелка ставете ја да се пропржи во тава со масло и додајте ја сланината исечкана на коцки. Посолете и наросете мелен црн пипер, а потоа гответе додека зелката не омекне и додајте павлака. Промешајте и тргнете настрана.
- На оган ставете тенџере со околу половина литар вода и ставете ја пилешката коцка за супа да се вари.
- Готовите кременадли извадете ги во чинија настрана, а во тавата каде што се динстаа додајте ја супата со оцетот и убаво промешајте.
- Во тава на оган растопете го путерот и пропржете го брашното, а потоа бешамелот додајте го во првата тава заедно со супата.
- Послужете ги кременадлите со зелката и прелијте ги со приготвениот сос. Како додаток може да послужите и варени компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во