Рецепти
Крофни од соја Ана Ристеска

Меки, вкусни и неодоливи домашни крофни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченкарно брашно(400 Грама)

Соино брашно(200 Грама)

Квасец(30 Грама)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Млеко(200 Милилитри)

Павлака(200 Милилитри)

Рум(3 Кафени лажици)

Жолчка од јајце(2 )

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

Масло(300 Милилитри)

Ванилин шеќер(5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Двете брашна се мешаат и се просејуваат.
  2. Одделно се дроби квасецот, се додава шеќерот и млако млеко, се меша, се посипува со малку брашно и се остава да стаса на топло место.
  3. Во просеаното брашно се остава вдлабнатина, се посолува, се става стасаниот квасец, помешаните павлака и млеко, рум, шеќер, жолчки и рендана кора од лимон.
  4. Се замесува меко тесто колку да се појават меурчиња, се посипува со малку брашно и се остава да нарасне околу 40тина минути.
  5. Потоа тоа тесто се става на површина посипана со брашно и се рассукува до дебелина на еден прст. Со калап или чаша се вадат крофни, се редат и се оставаат да нараснат уште малку.
  6. Во поголема количина загреан зејтин се ставаат крофните, садот се поклопува и така се пржат неколку минути. Потоа садот се отвара за да поруменат.
  7. Кога ќе бидат готови се посипуваат со шеќер во прав или ванилин шеќер.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: