Рецепти
Крокети од зеленчук
Интересно предјадење кое може да го комбинирате со бело вино и тартар сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морков(1 )
Спанаќ(1 Килограм)
Компир(1 )
Целер(1 )
Јајце(2 )
Путер(100 Грама)
Морско оревче(1 )
Брашно(3 Супени лажици)
Пашканат(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Компирот го сечеме на коцки и го ставаме во тенџере да се вари.
- Потоа на парчиња го сечеме коренот од пашканат, а на кругови морковот, па ги ставаме да се варат во друго тенџере на оган.
- На оган ставаме тава и во неа путер да се растопи. Потоа во тавата го додаваме спанаќот, го посолуваме и го зачинуваме со мелен црн пипер. И водата од двете тенџериња ја посолуваме и тенџерињата ги покриваме со капак.
- За време на пржењето спанаќот го промешуваме, а варениот зеленчук од двете тенџериња го цедиме низ цедалка.
- Испржениот спанаќ и сварениот зеленчук ги ставаме во блендер и ги блендираме.
- Добиената смеса ја ставаме во поголем длабок сад. Додаваме путер и промешуваме. Потоа додаваме жолчка, 3 лажици брашно и рендано морско оревче.
- Во садот ги додаваме преостанатата жолчка изматена со белките и лебните трошки за смесата да ја добие потребната густина за формирање крокети.
- Крокетите ги формираме со раце, ги валкаме во изматените јајца, па во лебните трошки и ги редиме на чинија.
- На оган ставаме тава и во неа масло за јадење. На загреаното масло ги ставаме крокетите да се пржат. Испржените крокети ги вадиме од тавата и ги редиме на чинија обложена со хартија за да ја впие мрснотијата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во