Рецепти
Куглов од печурки, праз и сланина
Вкусен зеленчуков колач со сланина за богат оброк
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сланина(225 Грама)
Праз(2 )
Целер(2 )
Свежи шампињони(1 Чаша)
Бистра зеленчукова супа(2 Чаши)
Магдонос(1/2 Китка)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
Леб(1/2 Пакување)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Исечкајте ја сланината и пропржете ја на умерен оган околу 8-10 минути од двете страни додека да стане крцкава. Ставајте ги пржените парчиња врз салфетка да се исцедат од вишокот маснотија.
- Во тавата пропржете ги и сечканите целер, праз и печурки околу 10 минути додека да омекнат. Додајте ја зеленчуковата супа и чекајте да зоврие, па зачинете со сечкан магдонос и темјан.
- Во друг голем сад измешајте го лебот исечен на коцки, додајте ја супата, потопете го, па измешајте ја и сланината. Зачинете со сол и бибер. Додајте ги матените јајца и добро измешајте.
- Претурете ја смесата во намастен калап за куглов колач, притиснете ја добро одозгора со лажица и печете во загреаната рерна околу 30 минути или додека да добие златнокафена боја околу краевите.
- Исечете го колачот на парчиња и послужете го малку подоладен.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во