Рецепти
Лазањи со шампињони
Вкусни и сочни лазањи со фил од печурки, доматен сос и мелено месо и со бешамел сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Лазањи-готови(500 Грама)
Свежи шампињони(500 Грама)
Мешано мелено месо(250 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Масло(30 Милилитри)
Доматен сос(1 Литар)
Сол(1 Кафена лажица)
Путер(50 Грама)
Брашно(60 Грама)
Млеко(500 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Ситно исечканиот кромид се пржи во масло.
- Во тавата со кромид се додаваат исечканите шампињони и лукот, па сè заедно се пржи околу 10 минути, односно додека испари течноста. Потоа се додава месото и се пржи уште 5 минути.
- Во испржената смеса се додаваат сол и зачини, па се додава доматниот сос. Се остава да врие уште 5 минути.
- Во друга тава се топи путерот, откако ќе се стопи се додава брашното и се пржи додека зарумени. Со постојано мешање постепено се додава млекото и половина лажичка сол. Бешамел сосот се меша додека се згусне.
- Лазањите се редат во плех премачкан со путер и тоа ред лазањи, па ред од филот со печурки и месо и на крај се става од бешамел сосот. Се повторува постапката сè додека има кори. Одозгора се става бешамел и се прекрива со исечени листови кашкавал.
- Се пече во загреана рерна на 200 степени, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во